Record Store Day

Muziek is sinds de komst van de mp3 dichterbij dan ooit. Iedereen heeft wel een mp3-speler en haalt met enkele muisklikken àlles wat ooit verschenen is in huis. Sterker nog: je hebt het vaak al vóór het zelfs verschenen is. Maar vraag een doorwinterde muziekliefhebber naar zijn favoriete vorm van muziek en hij zal je ‘vinyl’ antwoorden. Altijd.

 

Vinyl heeft iets magisch. Er bestaat geen ‘shufflefunctie’. Naar een plaat luisteren wordt weer een doordachte keuze, een bewust proces dat begint met het uitkiezen van nét die plaat. Het voorzichtig uit de hoes halen van die grote, zwarte, blinkende schijf, en deze met de grootste zorg en precisie onder de naald van je platenspeler leggen, creëert een band met de muziek. Een lichamelijke beleving waarbij meer zintuigen dan enkel je gehoor worden bespeeld. En wie kan er, met de hand op het hart, zeggen dat hij geen fan is van het krakende geluid dat zo ’n vinylplaat de huiskamer injaagt? Eerlijker kan muziek niet zijn.

Record Store Day is een wereldwijde benefiet voor het behoud van de platenwinkel, en werpt zichzelf op als de hoeders van het vinyl. Her en der steken geruchten de kop op dat de cd over enkele jaren volledig verdwenen zal zijn, en cassettebandjes, waarop we een tiental jaar geleden nog top-40-hits, vakkundig de reclameboodschappen en bindteksten ontwijkend, opnamen, behoren reeds tot een collectief verleden. Dat het met de vinylplaat niet dezelfde weg mag opgaan, is een boodschap die door verschillende artiesten kracht bijgezet wordt. Allen brengen ze zaterdag gelimiteerde vinylreleases uit.

Laten we ons dus zaterdag met z’n allen richting dichtstbijzijndste platenwinkel begeven om er weer even die aloude voeling met muziek te ervaren. Mp3 maakt het leven van de muziekliefhebber er misschien wel eenvoudiger op, maar dit mag niet ten koste van het tastbare, het fysieke gaan. Laatst stond ik in de platenwinkel onder de letter ‘P’ mijn enige ontbrekende cd van ‘Pearl Jam’ te zoeken. Niet ver van mij doorzocht een oudere man de collectie Jazzmuziek. Wij waren daar, op dat moment, in die winkel, met hetzelfde doel: onze verzameling vervolledigen. Eénmaal thuis zouden wij ieder, met gepaste trots, onze nieuwste aanwinst in de kast plaatsen. Een kast met bij iedere cd of plaat een anekdote, een verhaal. Dat heb je niet bij mp3.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.